Jump to content
sea

Avernum 4 and 5 (Steam version) crash on startup

Recommended Posts

Hi,

 

I just bought Avernum 4-6 on Steam and the first two games in the trilogy (4 and 5) crash when I try to play them. I tried running in admin and compatibility modes, but no dice either. I also attempted to disable DEP on the executables, but Windows won't let me for whatever reason.

 

The error reads:

Quote:
Problem signature:

Problem Event Name: BEX

Application Name: Avernum 4.exe

Application Version: 0.0.0.0

Application Timestamp: 4f302de7

Fault Module Name: StackHash_0a9e

Fault Module Version: 0.0.0.0

Fault Module Timestamp: 00000000

Exception Offset: 00000000

Exception Code: c0000005

Exception Data: 00000008

OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48

Locale ID: 1033

Additional Information 1: 0a9e

Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Additional Information 3: 0a9e

Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

 

Specs are Windows 7 Professional 64-bit, Intel Core i7-920, 6 GB RAM, and NVIDIA GTX 470 running the latest official drivers.

 

Avernum 6, Avadon and Escape from the Pit all work fine, for what it's worth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So Googling around suggests this problem may be related to data execution prevention, and of course I can't disable DEP on Avernum 4 or 5. Derp. Did I just spend my money on two broken games?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Most likely it is a system specific issue. (Video card, interaction with other programs, etc). In general, these games do work (e.g. my own PC is also running Windows 7 64 bit with latest nvidia graphics driver, and these games run fine for me).

 

The general advice given in the tech support header still applies. Some people have seen improvement by changing the 3D settings in the graphics driver.

 

Some people have also reported issues specific to the Steam version. Try getting the non-Steam demo from the spiderweb website. If that runs ok, it might be worth contact spiderweb to see if you get a registration key.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the advice.

 

The Steam version does not work, but the version downloaded from Spiderweb's site does.

 

I contacted Steam Support about the issue and I'll be sending a message to Spiderweb Software as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have 4-6 through steam and they work fine...i5 clocked to 1.8...6370 512 8g ram win7 64 bit. I know this is a stupid question to ask..after what you've already tried...but did you verify the cache since you also didn't specifically state also doing this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: whitknight26
I have 4-6 through steam and they work fine...i5 clocked to 1.8...6370 512 8g ram win7 64 bit. I know this is a stupid question to ask..after what you've already tried...but did you verify the cache since you also didn't specifically state also doing this?

Multiple times over, as well as re-downloading the games.

Oddly enough, Steam lists Avernum 4 as being 303 MB, and yet it downloads in only a few seconds (impossible for my connection). I have to wonder if something is wrong with the versions on some of the download servers, although the files between the demo version and Steam version seem consistent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In the meantime if you drop Spiderwewb an email explaining what's happened, and some sort of proof that you did indeed buy the game from Steam, there's every chance you'll get the unlock code for the demo. That way the wait for Steam to do something useful won't be as painful.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: Go Your Rowen Way
In the meantime if you drop Spiderwewb an email explaining what's happened, and some sort of proof that you did indeed buy the game from Steam, there's every chance you'll get the unlock code for the demo. That way the wait for Steam to do something useful won't be as painful.


I am having the same problem, your reply wasn't much help.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: Redwingsrock
Originally Posted By: Go Your Rowen Way
In the meantime if you drop Spiderwewb an email explaining what's happened, and some sort of proof that you did indeed buy the game from Steam, there's every chance you'll get the unlock code for the demo. That way the wait for Steam to do something useful won't be as painful.


I am having the same problem, your reply wasn't much help.


Well, the other person reports that the demo version from Spiderweb's site works; that was really what I was responding to. Still, if you haven't already, try that; it seems from this theead that Steam hasn't updated something, or have broken something. smirk

Share this post


Link to post
Share on other sites

It almost looks like files are missing, all that is in folder is, data folder, Avernum application and a Steam file. Already submitted a ticket with Steam and sent a Email to Spiderweb. I have all the Spiderweb games that Steam has and all work but Avernum 4 & 5.

 

Thanks. smile

 

Also, 6 and Escape from the pit come up with a configuration program, 4 & 5 do not.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just to update, Spiderweb and Steam have yet to respond. If I receive a fix to the issue, I'll post it here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I note you are using Windows 7 64 bit. There have been a lot of weird problems on this platform, and they have almost always been solved by installing (or reinstalling) the newest versions of your video card drivers. For 64 bit operating systems, this is very important. Did you do this?

 

- Jeff Vogel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: Spidweb
I note you are using Windows 7 64 bit. There have been a lot of weird problems on this platform, and they have almost always been solved by installing (or reinstalling) the newest versions of your video card drivers. For 64 bit operating systems, this is very important. Did you do this?

- Jeff Vogel

I'm using the 301.34 drivers from NVIDIA. I'll admit, they aren't technically available for my card (GTX 470) and only work for the newest GeForce 6 series. However, NVIDIA have a long history of purposely holding back driver updates for older cards in order to promote the new ones, which is what has happened in this case. Such restrictions can be bypassed easily with a simple INF tweak. The 301.34 drivers work perfectly for dozens of other games on my system, both modern and old, for the record.

I also use EVGA Precision X for its built-in framerate limiter. However, the error occurs even when Precision X is closed, so I doubt that's the issue.

All that said, I'll install the latest WHQLs for my card (296.10) just to rule things out. I'll also do a clean driver install to make sure there's nothing left over that could be causing the error.

Valve did get back to me, but as of yet they've only asked that I do the usual verify game cache and other basic troubleshooting. As I've said earlier, this hasn't helped at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update - installed the latest official 296.10 drivers, no change. Game still crashes with the same error.

Share this post


Link to post
Share on other sites

At this point, replacing Steam's avernum4.exe file from the stand-alone version causes the game to work. This suggests that the Steam DRM (or at least the way it's implemented) is to blame. Hopefully Valve will get on this problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, Steam user here.

 

A couple minutes ago steam asked me to restart the client because of a new update they are putting out. I did so. And now Avernum 4 will no longer start or play. I verified the cache and it found 27 files needed to be redownloaded, but this didn't fix the problem. I seem to have the same crash error as everyone else.

 

Faulting application avernum 4.exe, version 0.0.0.0, faulting module unknown, version 0.0.0.0, fault address 0x00000000.

 

I'm running Windows XP and the demo version of Avernum 4 I also have installed runs just fine. I copied the demo EXE over and it does run. Both on its own and through steam. However the demo EXE does not count as registered.

 

I'm going to be really dissapointed if my saves don't work. This is already the third time I've played through the starting content.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your saved games should be fine, and shouldn't be overwritten (you could go ahead and make a back-up just to be sure, though).

 

Spiderweb is aware of this problem, and I guess they're working with Steam to figure this out, so hopefully things'll be fixed pretty quickly for you. If you really want to, you could email Spiderweb directly at support(at)spiderwebsoftware.com and make them aware of your problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not overly concerned. In terms of issues this is smalltime compared to some other games I could mention that I bought day 1 on Steam. Magicka anyone?

 

Given that a simple EXE switch doesn't provoke an error, and the difference between the demo and Steam exe is .01mb of data. This probably just a slight bug in the coding that points in the wrong direction.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Played it two times for about 45 minutes total seems like an amazing game. Now every time on my steam version it crashes at launch, even after uninstall and reinstall. Avernum4.exe has stopped working. Bad way to start a series. Also the reinstall is weird it says game size is 302 mb but the thing downloads in about 30 seconds on my PC. I have fast internet, but not that fast. I did what I know to do to delete it completely from steamapps, but no joy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having the same problem running Geneforge 3 through Steam.

 

I've happily been playing the game for the last couple of days, and never had problems with Geneforges 1 and 2 before it, and since the last client update I get this same 'BEX' error.

 

I'm on Win7 32-bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just thought I'd add that I am having the same problems with the steam version of Avernum 4 (win7,64-bit)

I've downloaded the demo and that seems to work fine.

I know that (or at least assume that) Spiderweb and Valve are working on a fix but could someone confirm that the save games from the demo will work on the full version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The demo of Avernum 4 puts them in a folder called "Avernum 4" in your documents folder.

 

Avadon, Avernum 5-6 and the Steam release of Avernum 4 put their savegames in the /Spiderweb Software/Avadon etc folder, also in your documents.

 

Just transfer it over manually.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I posted a comment on another thread in this forum, before seeing this one, I'm having the same issue with the steam versions of geneforge 1 -4. While I assume its the case, could someone confirm if the Geneforge saves are as easily portable between the demo and the full games as the Avernum saves seem to be?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also purchased the Avernum: The Great Trials Trilogy bundle on Steam. I am posting the error message that I receive after updating my Steam client and trying to run Avernum 4 and 5.

 

  • Avernum 4

    Code:
    Problem signature:  Problem Event Name:	BEX  Application Name:	Avernum 4.exe  Application Version:	0.0.0.0  Application Timestamp:	4f302de7  Fault Module Name:	StackHash_0a9e  Fault Module Version:	0.0.0.0  Fault Module Timestamp:	00000000  Exception Offset:	00000000  Exception Code:	c0000005  Exception Data:	00000008  OS Version:	6.1.7601.2.1.0.256.1  Locale ID:	2057  Additional Information 1:	0a9e  Additional Information 2:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789  Additional Information 3:	0a9e  Additional Information 4:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
  • Avernum 5

    Code:
    Problem signature:  Problem Event Name:	BEX  Application Name:	Avernum 5.exe  Application Version:	0.0.0.0  Application Timestamp:	4f31bb55  Fault Module Name:	Avernum 5.exe  Fault Module Version:	0.0.0.0  Fault Module Timestamp:	4f31bb55  Exception Offset:	00000000  Exception Code:	c0000005  Exception Data:	00000008  OS Version:	6.1.7601.2.1.0.256.1  Locale ID:	2057  Additional Information 1:	0a9e  Additional Information 2:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789  Additional Information 3:	0a9e  Additional Information 4:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

I notice that the error message I receive is nearly identical from the OP. I hope that someone from Spiderweb Software reads this and are able to help in this matter.

Should I contact support or should I just wait for a fix?

 

*UPDATE* I forgot to mention I am running Windows 7 Ultimate 64-bit w/SP1, with all of the current hotfixes applied.

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites

exaclty the same problem and error as above.

annoyed as its the 1st game ive purchased through steam

ive played for a total of one day

and now avernum 4 and 5 wont launch

hope someone fixes it soon or I won't be buying through steam again

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having the same issue with Avernum 4,5 and Geneforge 1,2,3,4.

 

Windows 7 64bit. I've tried the microsoft compatability toolkit and no luck.

 

Quote:
Problem Event Name: BEX

Application Name: Geneforge.exe

Application Version: 1.0.1.0

Application Timestamp: 4e7d07f5

Fault Module Name: StackHash_0a9e

Fault Module Version: 0.0.0.0

Fault Module Timestamp: 00000000

Exception Offset: 00000000

Exception Code: c0000005

Exception Data: 00000008

OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3

Locale ID: 2057

Additional Information 1: 0a9e

Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Additional Information 3: 0a9e

Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

 

Quote:
Problem Event Name: BEX

Application Name: Geneforge 2.exe

Application Version: 0.0.0.0

Application Timestamp: 4e825644

Fault Module Name: StackHash_0a9e

Fault Module Version: 0.0.0.0

Fault Module Timestamp: 00000000

Exception Offset: 00000000

Exception Code: c0000005

Exception Data: 00000008

OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3

Locale ID: 2057

Additional Information 1: 0a9e

Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Additional Information 3: 0a9e

Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

 

 

Quote:
Problem Event Name: BEX

Application Name: Geneforge 3.exe

Application Version: 0.0.0.0

Application Timestamp: 4e8256c3

Fault Module Name: StackHash_0a9e

Fault Module Version: 0.0.0.0

Fault Module Timestamp: 00000000

Exception Offset: 00000000

Exception Code: c0000005

Exception Data: 00000008

OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3

Locale ID: 2057

Additional Information 1: 0a9e

Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Additional Information 3: 0a9e

Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

 

 

Quote:
Problem Event Name: BEX

Application Name: Geneforge 4.exe

Application Version: 0.0.0.0

Application Timestamp: 4e825f98

Fault Module Name: StackHash_0a9e

Fault Module Version: 0.0.0.0

Fault Module Timestamp: 00000000

Exception Offset: 00000000

Exception Code: c0000005

Exception Data: 00000008

OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3

Locale ID: 2057

Additional Information 1: 0a9e

Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Additional Information 3: 0a9e

Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: superman_legendary
Played it two times for about 45 minutes total seems like an amazing game. Now every time on my steam version it crashes at launch, even after uninstall and reinstall. Avernum4.exe has stopped working. Bad way to start a series. Also the reinstall is weird it says game size is 302 mb but the thing downloads in about 30 seconds on my PC. I have fast internet, but not that fast. I did what I know to do to delete it completely from steamapps, but no joy.


"Avernum 4 and 5 (Steam version) crash on startup"

Hardly the start of a series...O_o..:)

I'm sure all will be back in order tomorrowish/weekend..patience my friend. I've been itching to play 6 but couldn't bring myself to do it without completely finishing 5 first so here's my chance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E-mail follow up from Steam Support:

 

Quote:
We will investigate this matter and take appropriate action.

 

Please note that you will not receive a notification about any action taken as a result of this report.

 

If you have any further difficulty, please let us know.

Hopefully they can figure things out. I'd appreciate it if anyone else who has the issue contacts Valve just to give them as much data as possible to work with.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here's the lame response I got from Steam:

 

Thank you for contacting Steam Support.

 

Technical support for this title is handled by a third party support department

- please follow the instructions below to contact the support provider to

troubleshoot this issue:

 

support@spiderwebsoftware.com

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I sent an email to Spiderweb Software a few hours ago that basically contained what I posted here. I am awaiting a response from them now. Hopefully, they are aware of the problem and will provide a fix soon.

 

The only other option, I can see is to try to create a DEP exception for the application. I will try that now and update when I have a result.

 

*UPDATE* Windows 7 will not allow me to add the application to the DEP exception list.

Quote:
This program must run with data execution protection (DEP) enabled.

You cannot turn off DEP for this program.

Oh well, it was worth a shot. The only thing to do now is to wait for a fix. This sucks because I really want to play these games in order!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, author here.

 

I am not able to reproduce this crash on my 64 bit Windows 7 machine, so it is not a universal problem. It is something that needs to be fixed, of course, but it's not a simple thing to troubleshoot.

 

One thing I want to know is if people have downloaded and installed (or reinstalled) the newest versions of their video card drivers. This is frequently necessary to fix weird problems with games in the 64 bit versions of the OS.

 

In the meantime, please contact us at support@spiderwebsoftware.com and we can get you up and running.

 

EDIT: I note that some people have updated their drivers and it doesn't fix anything. I'll ask Steam about this. You can still contact us at the address above for help.

 

- Jeff Vogel

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wonder what can be the cause. I'm 100% sure its' a steam client related because I was playing Geneforge with steam in offline mode. I went online and was prompted with a steam client update... voila the earlier games no longer worked.

 

.Net was updated recently could it be something to do with that?

 

Or could it be related to the install location for steam? I have mine installed in the default programfilesx86.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm pretty sure the problem is Steam. At least for people like me who updated Steam yesterday and suddenly couldn't play. The people using 7, 64-bit etc maybe have a different problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm very sure it's a Steam problem, at least for Geneforge, and I'd be floored if it wasn't the same problem across the board for all the titles that stoped working. I had updated my 3d drivers (There was a catalyst update same day as the steam client update) ~ 5 hours before Geneforge stoped working, it worked just fine following that, on both the front and back side of a restart. I played for a while, and got up from the machine to talk with my girlfriend for a bit, steam prompted me for the restart to install the steam update, which I did, I came back, and *poof* my game no longer worked. The fact that Steam support is trying to pawn off the blame.... =(

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am on Windows Vista 32bit, and I also had Avernum 4 stop working after the latest steam client update.

 

It seems strange that this crash is associated with a steam client update. Swapping "Avernum 4.exe" to the demo version doesn't help steam start the game but allows it to be launched manually (from C:\Program Files\Steam\steamapps\common\avernum 4\). Trying to launch the steam version of the exe manually results in the "(SteamAPI_Init() failed)" error.

 

Key points:

* Steam cannot successfully launch either exe.

* 32 bit system - so this is not a Win7/64bit thing.

* I can run the demo, so it's not a driver issue. No drivers have changed since it used to work and no driver needs to be changed to make the demo work.

* Definitely related to the most recent steam client update. Devs: Find out what *exactly* changed in that update and look there.

* Based on file modified times, I don't think *anything* in the C:\Program Files\Steam\steamapps\common\avernum 4\ directory changed as part of the steam client update. Perhaps something should have changed that didn't?

 

That's all I've got. Good luck devs! I hope you can sort us all out soon.

 

Edit: One more thing: The last dev post confirmed "not reproducible on Win7/64bit", but that may mean his version doesn't show an error on that system. We've confirmed it's not a problem with a specific OS/platform. What hasn't been established is whether it's universal/reproducible for people using the latest steam client. Any confirmation of many more instances of the crash or of *any* instances where the steam client updated but the problem did *not* occur will be helpful. Little chance of someone whose game is working coming into this thread though, so maybe ask any friends who also have the game on steam?

 

The important thing is whether the devs (or just Jeff?) can reproduce the issue in order to get to the bottom of it.

Jeff, thanks so much for responding to this thread a few times already. If you have a good repro let us know and we'll just chill and let you figure it out. smile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reposting these logs from Steam forums in case it helps.

 

Quote:
Log Name: Application

Source: Desktop Window Manager

Date: 17.5.2012 1:37:54

Event ID: 9010

Task Category: None

Level: Information

Keywords: Classic

User: N/A

Computer: *hidden*

Description:

A request to disable the Desktop Window Manager was made by process (Avernum 4.exe)

 

 

Log Name: Application

Source: Desktop Window Manager

Date: 17.5.2012 1:37:54

Event ID: 9013

Task Category: None

Level: Information

Keywords: Classic

User: N/A

Computer: *hidden*

Description:

The Desktop Window Manager was unable to start because composition was disabled by a running application

 

 

Log Name: Application

Source: Application Error

Date: 17.5.2012 1:37:55

Event ID: 1000

Task Category: (100)

Level: Error

Keywords: Classic

User: N/A

Computer: *hidden*

Description:

Faulting application Avernum 4.exe, version 0.0.0.0, time stamp 0x4f302de7, faulting module unknown, version 0.0.0.0, time stamp 0x00000000, exception code 0xc0000005, fault offset 0x00000000, process id 0xcc4, application start time 0x01cd33b488a4b23d.

Event Xml:

<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">

<System>

<Provider Name="Application Error" />

<EventID Qualifiers="0">1000</EventID>

<Level>2</Level>

<Task>100</Task>

<Keywords>0x80000000000000</Keywords>

<TimeCreated SystemTime="2012-05-16T22:37:55.000Z" />

<EventRecordID>29477</EventRecordID>

<Channel>Application</Channel>

<Computer>*hidden*</Computer>

<Security />

</System>

<EventData>

<Data>Avernum 4.exe</Data>

<Data>0.0.0.0</Data>

<Data>4f302de7</Data>

<Data>unknown</Data>

<Data>0.0.0.0</Data>

<Data>00000000</Data>

<Data>c0000005</Data>

<Data>00000000</Data>

<Data>cc4</Data>

<Data>01cd33b488a4b23d</Data>

</EventData>

</Event>

 

 

Log Name: Application

Source: Windows Error Reporting

Date: 17.5.2012 1:38:00

Event ID: 1001

Task Category: None

Level: Information

Keywords: Classic

User: N/A

Computer: *hidden*

Description:

Fault bucket 2979757353, type 5

Event Name: BEX

Response: None

Cab Id: 0

 

Problem signature:

P1: Avernum 4.exe

P2: 0.0.0.0

P3: 4f302de7

P4: StackHash_fd00

P5: 0.0.0.0

P6: 00000000

P7: 00000000

P8: c0000005

P9: 00000008

P10:

 

Attached files:

C:\Users\*hidden*\AppData\Local\Temp\WER2C2E.tmp.v ersion.txt

 

These files may be available here:

C:\Users\*hidden*\AppData\Local\Microsoft\Windows\ WER\ReportArchive\Report0f9a4088

Event Xml:

<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">

<System>

<Provider Name="Windows Error Reporting" />

<EventID Qualifiers="0">1001</EventID>

<Level>4</Level>

<Task>0</Task>

<Keywords>0x80000000000000</Keywords>

<TimeCreated SystemTime="2012-05-16T22:38:00.000Z" />

<EventRecordID>29478</EventRecordID>

<Channel>Application</Channel>

<Computer>*hidden*</Computer>

<Security />

</System>

<EventData>

<Data>2979757353</Data>

<Data>5</Data>

<Data>BEX</Data>

<Data>None</Data>

<Data>0</Data>

<Data>Avernum 4.exe</Data>

<Data>0.0.0.0</Data>

<Data>4f302de7</Data>

<Data>StackHash_fd00</Data>

<Data>0.0.0.0</Data>

<Data>00000000</Data>

<Data>00000000</Data>

<Data>c0000005</Data>

<Data>00000008</Data>

<Data>

</Data>

<Data>

C:\Users\*hidden*\AppData\Local\Temp\WER2C2E.tmp.v ersion.txt</Data>

<Data>C:\Users\*hidden*\AppData\Local\Microsoft\Wi ndows\WER\ReportArchive\Report0f9a4088</Data>

</EventData>

</Event>

 

[ C:\Users\*hidden*\AppData\Local\Microsoft\Windows\ WER\ReportArchive\Report0f9a4088 files include following info:]

Version=1

EventType=BEX

EventTime=129816814751817181

ReportType=2

Consent=1

UploadTime=129816814787229181

Response.BucketId=2979757353

Response.BucketTable=5

Response.type=4

Sig[0].Name=Application Name

Sig[0].Value=Avernum 4.exe

Sig[1].Name=Application Version

Sig[1].Value=0.0.0.0

Sig[2].Name=Application Timestamp

Sig[2].Value=4f302de7

Sig[3].Name=Fault Module Name

Sig[3].Value=StackHash_fd00

Sig[4].Name=Fault Module Version

Sig[4].Value=0.0.0.0

Sig[5].Name=Fault Module Timestamp

Sig[5].Value=00000000

Sig[6].Name=Exception Offset

Sig[6].Value=00000000

Sig[7].Name=Exception Code

Sig[7].Value=c0000005

Sig[8].Name=Exception Data

Sig[8].Value=00000008

DynamicSig[1].Name=OS Version

DynamicSig[1].Value=6.0.6002.2.2.0.768.3

DynamicSig[2].Name=Locale ID

DynamicSig[2].Value=1035

DynamicSig[22].Name=Additional Information 1

DynamicSig[22].Value=fd00

DynamicSig[23].Name=Additional Information 2

DynamicSig[23].Value=ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160

DynamicSig[24].Name=Additional Information 3

DynamicSig[24].Value=fd00

DynamicSig[25].Name=Additional Information 4

DynamicSig[25].Value=ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160

UI[2]=c:\program files (x86)\steam\steamapps\common\avernum 4\Avernum 4.exe

UI[3]=Avernum 4.exe has stopped working

UI[4]=Windows can check online for a solution to the problem.

UI[5]=Check online for a solution and close the program

UI[6]=Check online for a solution later and close the program

UI[7]=Close the program

State[0].Key=Transport.DoneStage1

State[0].Value=1

FriendlyEventName=Stopped working

ConsentKey=BEX

AppName=Avernum 4.exe

AppPath=c:\program files (x86)\steam\steamapps\common\avernum 4\Avernum 4.exe

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's definitely related to the steam update. I have two machines with steam, I ran the update on my primary (Win7/64-bit) machine and Avernum 4 stopped working.

I then copied the steam install from my secondary machine (everything except the steamapps folder which contains the games themselves) and Avernum 4 works again.

 

Avernum 4 works with steam client:

Built: April 18 2012, at 10:17:32

Steam API: v012

Steam package versions: 1868 / 1868

 

Avernum 4 does not work with steam client:

Built: May 15 2012, at 10:21:05

Steam API: v012

Steam package versions: 1869 / 1869

 

There were no changes at all made to the Avernum 4 install during this test, so that presumably rules out an issue due to a change on Spiderweb's side (though they may still be stuck holding the bag to work around the crash).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: Erik
It's definitely related to the steam update. I have two machines with steam, I ran the update on my primary (Win7/64-bit) machine and Avernum 4 stopped working.
I then copied the steam install from my secondary machine (everything except the steamapps folder which contains the games themselves) and Avernum 4 works again.

Avernum 4 works with steam client:
Built: April 18 2012, at 10:17:32
Steam API: v012
Steam package versions: 1868 / 1868

Avernum 4 does not work with steam client:
Built: May 15 2012, at 10:21:05
Steam API: v012
Steam package versions: 1869 / 1869

There were no changes at all made to the Avernum 4 install during this test, so that presumably rules out an issue due to a change on Spiderweb's side (though they may still be stuck holding the bag to work around the crash).


Nice!

Is there any way for normal people to revert to an earlier steam client without having a 2nd machine though?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Originally Posted By: Erik
It's definitely related to the steam update. I have two machines with steam, I ran the update on my primary (Win7/64-bit) machine and Avernum 4 stopped working.
I then copied the steam install from my secondary machine (everything except the steamapps folder which contains the games themselves) and Avernum 4 works again.

Avernum 4 works with steam client:
Built: April 18 2012, at 10:17:32
Steam API: v012
Steam package versions: 1868 / 1868

Avernum 4 does not work with steam client:
Built: May 15 2012, at 10:21:05
Steam API: v012
Steam package versions: 1869 / 1869

There were no changes at all made to the Avernum 4 install during this test, so that presumably rules out an issue due to a change on Spiderweb's side (though they may still be stuck holding the bag to work around the crash).


Nice work.
Backing up my steam on my lappy so if it gets updated I can still
play
Quote:

Is there any way for normal people to revert to an earlier steam client without having a 2nd machine though?


If we are lucky, the steam client version that is on
http://store.steampowered.com/about/
maybe is still the old one.

BAckup your steam folder or just move steamapps , uninstall steam and install from the link

might worth a try, I cannot test right now bc im at the office

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting. I had been using the beta Steam update and the game never worked for me at all. Unfortunately I didn't get the chance to uninstall the beta update before trying Avernum 4, but that further supports it's definitely an issue with the Steam client.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In case this needs any further confirmation.

 

I played through Geneforge 1 (steam version) a few days ago, and was a couple of hours into Geneforge 2 (steam version) when the steam update hit.

 

Now I get crashes on startup of Geneforge 1-4 and Avernum 4 & 5. Geneforge 5 and Avernum 6 start fine however.

 

I'm on windows 7, 64 bit. Naturally tried all the obvious things (verifying cache, reinstalling, 3 different graphics driver versions). Nothing happened between the game working and not working other than the steam update, and installing Diablo 3.

 

My steam version says it was built at the same time as ibitato above, but apparently it's version 1889 / 1889 (rather than his, which says 1869).

 

The Geneforge 2 demo works on my machine, and if I replace the exe in steamapps with the demo exe, I am able to start it from within steam (Kestral said he couldn't do the same with Avernum 4).

 

Perhaps it's something to do with the resolution switching that has been added? I noticed that the demo won't let me start unless I allow it to resize the screen etc. Whereas the steam version I have been playing without resizing. Deleting my preferences file and attempting to start the steam version with resizing does not help however.

 

Hope that helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have heard back from Steam. Nobody will be surprised to hear that this IS a problem related to the newest Steam update. They are working on fixing it.

 

If they can't fix it soon, I have come up with versions of Avernum 4 and 5 and Geneforge 1-4 that work around the problem, and I will submit the patches on Monday if the issue isn't resolved by them.

 

I may be able to come up with a workaround sooner, but I need to check in with Steam to see if it's workable for general users.

 

We apologize sincerely for this problem. It WILL be fixed in the next few days.

 

In the meantime, Geneforge 5 and Avernum 6 do work. Playing them instead of the game you want to play is a lousy solution, but at least it's something to do until them.

 

- Jeff Vogel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...